• Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Home arrow Projekti arrow Video nadzor u Starom gradu u Mostaru
Video nadzor u Starom gradu u Mostaru PDF Ispis E-mail
Image

“Agencija Stari grad“ Mostar je krajem decembra 2014. godine implementirala „I Fazu projekta video nadzora“ u užoj jezgri UNESCO zone Starog grada u Mostaru.

Cilj projekta je zaštita i prezentacija kulturno-istorijskog nasljeđa uže jezgre Starog grada.

Ovoj implementaciji projekta je prethodila izrada idejnog i glavnog projekta, te izdavanje potrebnih saglasnosti od strane Federalnog Ministarstva prostornog uređenja.

Cjelokupan projekat predviđa postavljanje 15 IP kamera, od čega su predviđene dvije panoramske kamere u HD rezoluciji.
Prva faza projekta omogućila je nadzor nad pet tačaka. Postavljene su četiri fiksne kamere koje pokrivaju područje ispred Hamama i Tabhane, dijela Onešćukove ulice –„Priječka čaršija“, Šantića park, te Arhiv i postavku u “Agenciji Stari grad Mostar“. Peta kamera je postavljena sa panoramskim mogućnostima i prenosi signal u HD rezoluciji, te pokriva područje Kujundžiluka, i pogleda na Stari most i obale rijeke Neretve sa sjeverne strane.

Sistem prijenosa video signala sa kamera je zbog zaštićene UNESCO zone  izveden  bežičnim putem, a izvođač radova „KAMIR d.o.o.“ morao je koristiti posebne tehnike montaže opreme za maskiranje instalacija, kako se ne bi narušio izgled Starog grada.
Centralno komunikacijsko čvorište sa video serverom smješteno je u zgradi “Agencije Stari grad“ Mostar, čime su ujedno ostvareni preduslovi da se projekat nastavi po potrebi i etapno kako se budu iznalazila sredstva, uključujući nove kamere u sistem.

Sredstva  za izradu projektne dokumentacije i radove u prvoj fazi obezbijedio je Grad Mostar u iznosu od 31.000 KM , dok je Ministarstvo civilnih poslova  Bosne i Hercegovine učestvovalo u sufinansiranju projekta sa 13.000 KM.

Ukoliko  se dođe do potrebnih sredstava, planirano je da se u toku 2015. godine kadrovi pojedinih kamera postave kao "Live stream" na Internetu u cilju kulturne i turističke promocije grada Mostara.

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!

 
« Prethodna   Sljedeca »