• Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Home arrow Projekti arrow Obnova i sanacija zapadne fasade Labirinta
Obnova i sanacija zapadne fasade Labirinta PDF Ispis E-mail

Image

Unutar zidina historijske gradske jezgre, razvojem i urbanizacijom grada Mostara, a pri uspostavi i formiranju gradske vlasti, Osmanlije su izgradile zanatsko-¬trgovački kompleks-čaršiju.
Stara mostarska čaršija prostirala se na obje obale Neretve. Na lijevoj obali obuhvaćala je prostor na sjeveru nadomak Sinan-pašine džamije na Mejdanu pa sve do Ćejvan-Ćehajine džamije i Starog mosta na jugu. Dijelila se na Gornju čaršiju (na Velikoj tepi), Donju čaršiju (na Maloj tepi) i Kujundžiluk čaršiju (paralelno uz lijevu obalu Neretve blago strmim sokakom od Male Tepe do Starog mosta), a na desnoj obali Priječka čaršija. S njegove lijeve i desne strane, formirani su skladni nizovi prizemnih dućana između koji su bile interpolirane, nešto više monolitne magaze. Nagli razvoj mostarske čaršije najbolje svjedoče dućani izgrađeni između 1550. i l570.godine. Samo trojica mostarskih vakifa (Ćejvan-Ćehaja, Nesuh-aga Vučjaković i Hadži-Mehmed-beg Karadžoz) izgradili su u tom periodu 153 dućana i više drugih zgrada, koje služe zanatu, trgovini i prometu. S izgradnjom i razvojem mostarske čaršije u drugoj polovini XVI stoljeća, istovremeno dolazi i do razvoja zanatstva. U Mostaru je bilo oko 30 raznih zanata, a nadaleko su bile poznate Kujundžije (zlatari), pa otud i sam naziv za Kujundžiluk ulicu. Iz tog vremena datira i stara izreka: “Nije bogat ko nema kuće u Bjelušinama i dućana u Kujundžiluku”.

Tehnički opis  za projekat fasade „ Labirint“-a

Objekat „Labirint“ nalazi se uz Stari most u Ulici Kujundžiluk, a sastoji se u više povezanih objekata na katastarskim česticama broj 3794, 3795, 3796, 3797, 3798, 3799, 3780 i 3801. Projektom je predviđena samo obnova zapadne fasade „Labirinta“. Fasada „Labirint“-a će se obnoviti u oblicima svoje posljednje razvojne etape, prije ratnih razaranja. Vanjski zidovi su se očistili od zelenila, te su se fugirali. Malter za fugiranje je sastavljen i izveden na tradicionalan način od smjese gašenog kreča i pijeska iz Neretve. Obrada fuga isto tako izvedena je na tradicionalan način. Zidovi „Labirinta“ su se statički sanirali na način injektiranja smjesom krečnog mlijeka i punila. Dijelovi zidova koji su urušeni obnovili su se zidanjem zida u istom vezu kao postojeći s kamenom iste vrste od kojeg je zidan postojeći, a vezivno sredstvo bilo je tradicionalni krečni malter.

Sredstva za obnovu i sanaciju fasade „Labirint“ obezbijedilo je Federalno ministarstvo kulture i sporta.
Izvedeni radovi iznosili su 49.575,80 KM.
Radovi na obnovi i snaciji trajali su od 19.9.2008. godine do 25.10.2008. godine.

Preuzmite pdf dokumentaciju:

icon Fasada Labirinta 1 (63.78 kB)

icon Fasada Labirinta2 (42.92 kB)

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!


 
« Prethodna   Sljedeca »