• Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Home arrow Projekti arrow Tekuće održavanje sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu - "Banji" u Mostaru
Tekuće održavanje sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu - "Banji" u Mostaru PDF Ispis E-mail

Image 

Tekuće održavanje sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu - "Banji" u Mostaru

Agencija "Stari grad" Mostar je dana 10.06.2020.godine donijela Odluku o pokretanju postupka javne nabavke putem otvorenog postupka sa provođenjem e-aukcije za dostavu ponuda za radove: Tekuće održavanje sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu-"BANJI" u Mostaru. Sredstva su obezbjeđena iz budžeta Grada Mostara za 2020. godinu kao i Grant dodjeljen Gradu Mostaru u iznosu od 50.000 KM od strane Fonda za zaštitu okoliša HNK. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Agencija „Stari grad“ je dana 20.07.2020. godine je potpisala  Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem „ALFA TERM“ d.o.o. Mostar za obavljanje radova na „Tekuće održavanje sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu-"BANJI" u Mostaru“ u vrijednosti od 98.814,50 KM sa PDV-om. 

Agencija "Stari grad" je dana 13.07.2020. godine donijela Odluku o pokretanju postupka javne nabavke putem direktnog sporazuma za nabavku usluga: "Nadzor na tekućem održavanju sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu-„Banji“ u Mostaru“ Nakon sprovedenog postupka, dana 16.07.2020. godine je potpisan  Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem „MARBEN“ d.o.o. Čitluk za obavljanje usluga na nadzora na predmetnim radovima u vrijednosti od 2.808,00 KM sa PDV-om. 

Dana 10.09.2020.godine su počeli radovi na realizaciji Projekta tekućeg održavanje Gradskog kupatila-"Banja" – krov, sistem grijanja i ventilacije.

U skladu sa okončanom situacijom, izvršeni su slijedeći radovi:

Bazenska klima komora za dobavu svježeg zraka, grijanje i odvlaživanje

U prostor bazena urađen je dovod svježeg zraka i ventilacija sa odvlaživanjem zraka kao i djelomično grijanje zraka putem klima komore smještene u potkrovlju objekta.

Uređaj je s integriranim rashladnim agregatom (dizalicom topline) i omogućava maksimalnu uštedu energije, obzirom da se na isparivaču uređaja iskoristi i latentna toplina vodene pare iz zraka.

Preuzeta toplina oslobođena pri kondenzaciji vodene pare sadržane u zraku, na kondenzatoru uređaja ponovo se vraća sustavu u procesu zagrijavanja dobavnog zraka prije ubacivanja u prostor. Dakle, toplina oduzeta zraku iz prostora bazena opet se vraća u sustav dobave zraka.

Klima komora prema potrebi usisava vanjski, svježi zrak preko fiksne žaluzine na krovu objekta. Tlačni kanali su toplinski izolirani i vode se u šahtu prema bazenu. U istom šahtu se vodi i odsisni kanal ventilacije.

Zbog same specifičnosti objekta i zaštite izvorne arhitekture u prostoru nije bilo moguće izvesti ventilacionu kanalnu mrežu , te se cjelokupni odsis zraka iz prostora bazena vrši iz susjedne prostorije putem rešetki i kanala u stropu.

Zrak se ubacuje preko distributera sapnica kroz četiri posebna ventilaciona otvora u bazenskom prostoru. Sapnice osiguravaju veliki domet mlaza i imaju mogućnost ručnog podešavanja kuta istrujavanja zraka.

Odsisni ventilacijski kanali, te dovodne i odsisne rešetke se zaštićuju EPOKSI premazom radi sprječavanja uticaja klora.

Klima komora ima na grijaču ugrađen komplet regulacijske automatike kojom se održava temperatura ubacivanog zraka t=39°C i maksimalna vlažnost zraka 12,84 g vode/kg suhog zraka. Grijač ima zaštitu od smrzavanja. Topla voda iz kotlovnice do grijača dolazi putem cirkulacijske pumpe. Temperaturni režim vode 70/55°C.

Agencija“Stari grad“ je dana 23.12.2020.godine od strane izvođača radova "ALFA TERM" d.o.o Mostar dobila obavijest o završetku radova.

Komisija za pregled izvršenih radova prema Ugovoru je zapisnički dana 30.12.2020.godine izvršila internu primopredaju izvedenih radova između izvođača i investitora za radove Tekuće održavanje sistema grijanja i ventilacije u gradskom kupatilu-"BANJI" u Mostaru te konstatovala da su radovi izvedeni prema obimu radova i ugovorenim uslovima, u skladu sa važećim tehničkim propisima, obaveznim standardima i normativima i obavezama koje proističu iz Odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Mostara nacionalnim spomenikom BiH i Zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta na nivou Federacije BiH, te se isti mogu primiti od strane investitora. 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
  
 
« Prethodna   Sljedeca »