• Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Home arrow Blog arrow Intervencije na kuli Halebiji i Klubu skakača sa Starog mosta
Intervencije na kuli Halebiji i Klubu skakača sa Starog mosta PDF Ispis E-mail

 

Popravak postojećeg dimnjaka i oštećenja na krovovima susjednih objekata izazvanih urušavanjem istog – Intervencije na kuli Halebiji i Klubu skakača sa Starog mosta

Usljed zemljotresa koji se desio u noći 22.04.2022.godine došlo je do urušavanja dijela dimnjaka na kuli „Halebiji“ i oštećenja kamene ploče, a što je istovremeno izazvalo i znatna oštećenja na pokrovu objekta koji koristi Klub skakača sa Starog mosta, a koji se nalaze u UNESCO zoni. Zbog prijetnje dalje devastacije spomenutih objekata neophodna je bila hitna intervencija na istim. Stoga je Agencija "Stari grad" dana 27.04.2022.godine donijela Posebnu Odluku o pokretanju postupka javne nabave putem direktnog sporazuma za dostavu ponuda za radove:Popravak postojećeg dimnjaka i oštećenja na krovovima susjednih objekata izazvanih urušavanjem istog„ u procjenjenoj vrijednosti od 4.300,00 KM bez PDV-a. Sredstva su obezbjeđena iz budžeta Grada Mostara za 2022. godinu. Nakon sprovedenog postupka, Agencija „Stari grad“ je 28.04.2022. godine potpisala  Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem “GRADNJA“ d.o.o. Mostar za obavljanje predmetnih radova u vrijednosti od 4.212,00 KM sa PDV-om. Dana 24.05.2022.godine Agencija “Stari grad” je od strane izvođača radova “GRADNJA“ d.o.o. Mostar dobila Obavijest o završetku radova za „Popravak postojećeg dimnjaka i oštećenja na krovovima susjednih objekata izazvanih urušavanjem istog.

U skladu sa tenderskom dokumentacijom i ugovornim obavezama izvršeni su slijedeći radovi:

Doprema, montaža i demontaža potrebne fasadne skele;

Radionička izrada i ponovna montaža devastiranih dimnjačkih elemenata na kuli Halebiji. Elementi su vezani željeznim vezama i malterom, te osigurati maksimalnu otpornost dimnjaka na udar vjetra;

Ponovna ugradnja i popravka oštećenih elemenata krovnog sljemena krečnim malterom;

Popravka krovne ploče-krečnjačkih kamenih škriljaca sa potrebnom obradom krečnim malterom i zamjenom 50% ploče novom pločom.

Komisija za pregled izvršenih radova je zapisnički 25.05.2022.godine izvršila internu primopredaju izvedenih radova između Izvođača i investitora za radove na Popravci postojećeg dimnjaka i oštećenja na krovovima susjednih objekata izazvanih urušavanjem istog, te konstatovala da su radovi izvedeni prema obimu radova i ugovorenim uslovima, u skladu sa važećim tehničkim propisima, obaveznim standardima, normativima i obavezama, te se isti mogu primiti od strane investitora.

 

 

 
« Prethodna   Sljedeca »