• Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
Home arrow Blog arrow Konzervacija i restauracija historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju
Konzervacija i restauracija historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju PDF Ispis E-mail

·        Konzervacija i restauracija historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju

Agencija "Stari grad" je dana 20.04.2023.godine donijela Odluku o pokretanju postupka javne nabavke putem konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda za radove: Konzervacija i resturacija historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju u procjenjenoj vrijednosti od 57.900,00 KM bez PDV-a. Sredstva od 60.000,00 KM su obezbjeđena po Javnom pozivu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja na osnovu Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava „Kapitalni transfer drugim razinama vlasti i fondovima – ušešće Vlade FBIH u sufinanciranju kantonalnih i lokalnih zajednica – zaštita nacionalnih spomenika“ utvrđenog Budžetom FBiH za 2022.godinu,a dio sredstava sufinansira Agencija „Stari grad“ u iznosu od 10.208,00 KM, a predviđena su u Budžetu Grada Mostara za 2023.godinu („Službeni glasnik Grada Mostara“ broj:7/23).

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Agencija „Stari grad“ je dana 19.05.2023. godine potpisala  Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem “GRADNJA“ d.o.o. Mostar za obavljanje radova: Konzervacija i resturacija historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju u vrijednosti od 67.494,37 KM sa PDV-om, odnosno 57.687,50 KM bez PDV-a. U skladu sa ugovornim obavezama i tenderskom dokumentacijom izvedeni su slijedeći radovi:

PRIPREMNI RADOVI: Provjera stanja mosta prije početka radova; Nabavka i dovoz materijala; Postavljanje prikladne skele za rad; Uklanjanje biološkog obraštaja; Čišćenje korita: Obijanje i skidanje postojećih fuga.

ZIDARSKI I KONZERVATORSKI RADOVI: Priprema krečnog malteraza fugiranje spojnica kamena; Zamjena oštećenih kamenih blokova čeonih zidova; Uklanjanje postojećih i ugradnja novih kamenih ploča na kljunu stubova;Čišćenje kamena mosta po etapama; Sanacija pukotina.

Dana 17.05.2023. godine Agencija „Stari grad“ je donijela Odluku o pokretanju postupaka javne nabavke putem direktnog sporazuma za nabavku usluga  Nadzor nad konzervacijom i restauracijom historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju u procjenjenoj vrijednosti od 2.100,00 KM bez PDV-a. Za realizaciju nabavke, sredstva su obezbjeđena u Budžetu Grada Mostara za 2023. godinu. („Službeni glasnik Grada Mostara“ broj:7/23).

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke Agencija „Stari grad“ je 22.05.2023. godine potpisala Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem G.D. „BIŠINA“ d.o.o.Mostar za nabavku usluga Nadzor nad konzervacijom i restauracijom historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju u vrijednosti od 2.457,00 KM sa PDV-om.

Dana 12.09.2023.godine Agencija “Stari grad” je od strane izvođača radova “GRADNJA“ d.o.o. Mostar dobila Obavijest o završetku predmetnih radova.

Komisija za pregled izvršenih radova  je zapisnički dana 14.09.2023.godine izvršila internu primopredaju izvedenih radova između Izvođača i investitora za radove na „Konzervaciji i resturaciji historijske građevine Karađoz-begovog mosta u Blagaju“, te konstatovala da su radovi izvedeni prema obimu radova i ugovorenim uslovima, u skladu sa važećim tehničkim propisima, obaveznim standardima i normativima i obavezama koje proističu iz Odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika o proglašenju Historijskog gradskog područja Blagaja nacionalnim spomenikom BiH i Zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta na nivou Federacije BiH, te se isti mogu primiti od strane investitora.

 

 
« Prethodna   Sljedeca »